De eerste heilige communie

Wat is de eerste communie?

Het feest van de eerste communie wordt in het rooms-katholieke geloof gevierd. De heilige communie is één van de drie sacramenten. Het doopsel bij de geboorte en het vormsel (ook wel plechtige communie genoemd) op 12-jarige leeftijd zijn de andere twee.

Bij de communie wordt gevierd dat het kind voor het eerst mag deelnemen aan de Eucharistie. Dat betekent dat de kinderen voor het eerst de hostie mogen aannemen, welke staat voor het lichaam van Christus, zoals bij het ritueel van het laatste avondmaal. Bron: eerste communie.be

De organisatie van het feest

Met name in België en in het zuiden van Nederland wordt de communie groots gevierd. Er gaat dan ook een hele organisatie aan vooraf. Eerst wordt bekeken waar het feest gehouden zal worden, zaaltje huren of thuis een goede locatie creëren? Dan moet er nagedacht worden over de verzorging van het eten. Meestal wordt de gasten een buffet aangeboden. Maar het belangrijkste voor de communiedag is de kleding van de communicant en zijn of haar ouders.

Het is handig hier al vroeg over na te denken en aan te schaffen. Een tip is om dan meteen foto’s te maken van de communicant, die je kunt gebruiken op de communiekaarten. Met deze kaart kondig je het aanstaande communiefeest aan bij familie en bekenden. Online zijn er veel voorbeelden te vinden, zoals bij partykids.

Al met al kun je deze feestdag vergelijken met een kleine bruiloft. Veel informatie voor het organiseren van een communiefeest vind je hier.
Tip: begin op tijd en laat vooral de gezelligheid en het plezier voor het kind voorop staan, want dit is een dag die de communicant zich altijd zal blijven herinneren.