Kinderen en sport

Kids_Voetbal_BreedSporten is gezond en wordt dan ook door veel ouders (en scholen) bij kinderen gepromoot. Vaak beginnen kinderen aan een sport met vriendjes en vriendinnetjes omdat het gezellig is samen wat te doen na school. Je zou verwachten dat wellicht vrijwel ieder kind in Nederland een sport beoefent (of wellicht meer) maar dat blijkt niet het geval.

Uit onderzoek van het CBS voldeed in 2011 slechts 28% van de 12- tot 16-jarigen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Dat is minder dan het aantal volwassenen en ouderen, maar daarbij moet vermeldt worden dat kinderen meer moeten bewegen om aan de NNGB te voldoen.

Als er alleen naar het behaalde NNGB gekeken wordt lijkt het alsof kinderen minder sporten dan ouderen, maar dat is niet het geval. Kinderen sporten wel degelijk meer, maar dat zit hem voornamelijk in het feit dat ze vaker de fiets nemen om ergens naar toe te gaan of ze gaan te voet. Daarnaast doen de jongeren meer aan sport, spel en recreatie, maar uit onderzoek blijkt dat nadat jongeren de 20 zijn gepasseerd, de hoeveelheid lichamelijke activiteiten snel en duidelijk afnemen.

buitenschoolsesportvoetbalOm je zoon of dochter aan het sporten te krijgen kun je ze zoals eerder genoemd, samen met vriendjes en vriendinnetjes laten sporten. Mochten ze meer overtuiging of een trigger nodig hebben dan kun je ze kennis laten maken met bijvoorbeeld sportprijzen. Kijk samen naar sportwedstrijd en dan daar waar het even kan niet alleen achter de televisie maar ook in het echt. Op die manier zien kinderen wat er gebeurd en wellicht hoe leuk het is, wanneer ze daarna ook de sportprijzen zien die uitgereikt worden na de inzet, is dat wellicht de trigger om ook hun te laten starten.

Naast vriendjes, vriendinnetjes en sportprijzen zijn ook voorbeelden, rolmodellen en idolen belangrijk in de sport. Wanneer je immers een idool hebt, zullen kinderen sneller geneigd zijn zich zelf ook meer te bewegen en te verbeteren!

Bron: Nationaalkompas.nl