Stimuleer je kind door positiviteit

think-happyCreatief en positief opvoeden blijkt niet alleen effectiever maar is ook veel leuker! Voor ouders lijkt het wel of ze de hele dag door hun kinderen aan het corrigeren zijn. ‘Hang je jas op. Eet met mes en vork. Kijk iemand aan als je praat’. Dat komt omdat het veranderen van gedrag veel tijd kost. En dat geldt niet alleen voor de kinderen maar ook voor de ouders. Het is dan ook een stuk prettiger voor het hele gezin als dit in een positieve sfeer gebeurt. Hoe gaat dit in zijn werk?

De kunst is om juist op de momenten dat je kind ‘lastig’ is te focussen op wat er wel goed gaat en dit benoemen. De kans is dan ook veel groter dat het gedrag daadwerkelijk verandert. Het geven van complimentjes en positieve feedback over een eindproduct, eigenschap of resultaat geeft maar een korte bevrediging voor kinderen en zal ze niet in beweging brengen. Bijvoorbeeld ‘mooie tekening heb je gemaakt’ of ‘je kamer is netjes opgeruimd’.  Het is beter om het proces en de inspanning die eraan vooraf is gegaan te complimenteren. ‘Ik vind de kleuren en technieken die je hebt gebruikt heel mooi’ en ‘wat fijn dat je eraan hebt gedacht en de moeite hebt genomen om je kamer op te ruimen’. Dit kunnen kinderen dan in de toekomst nog eens toepassen want ze herkennen de situatie en zo heeft het effect voor de langere termijn.

In het boek ‘Positief en creatief opvoeden’ van Tischa Neve worden de uitgangspunten van deze manier van opvoeden besproken. Daarnaast bevat het veel praktische tips om zelf op een creatieve manier aan de slag te gaan met de alle daagse dingen. Tischa geeft ook opvoedadvies en opvoedondersteuning aan huis.

Om de ingesleten patronen te kunnen veranderen vraagt dat soms creatieve oplossingen. Creatief opvoeden betekent dat je buiten de geijkte paden wandelt. Het zijn oplossingen die niet direct voor de hand liggen. Jaar in jaar uit hebben ouders ook een bepaald opvoedgedrag ontwikkeld, het kost dan ook veel moeite om dit te veranderen. Maar heb eens aandacht voor een nieuwe/andere benadering. Stap uit je comfort-zone en probeer dingen uit. Door creatief om te gaan met problemen en altijd het positieve te zien geeft dat een heel ander gevoel bij ouders en kinderen.